- Project Runeberg -  Husmanskost /
12. Äggrätter

(1896) Author: Adriana Hollberg, Carl Anton Wetterbergh - Tema: Cooking
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
172

12 Äggrätter.

Kokta ägg.

Färska ägg tvättas väl och läggas i kokande vatten på frisk eld, då vattnet åter uppkokat, ser
173
man på klockan, låter äggen koka 4 minuter, hvarefter de upptagas, doppas i kallt vatten, aftorkas och läggas emellan en ren servett på ett täckfat. Ätas med holländsk sill, lax eller metvurst.

Äggröra.

Till ett bord på 10 personer tagas 12 hela ägg, hvilka vispas väl med en half tesked salt samt tre små skedblad mjölk till hvarje och hälles i en upphettad järnpanna med en half sked kallt smör; är det järnspisel får grytan ej nedsättas i fyrbål, utan med lock öfver stå uppå Spiseln att stadga sig, men i öppen spisel måste man stundom röra i äggröran, att hon ej blir vidbränd.

Förlorade ägg.

I en låg flat kastrull hälles litet vatten att uppkoka, ett ägg slås varsamt sönder och hälles uti; då vattnet åter kokar, hälles åter ett ägg uti och så fortfares tills fem äro islagna, ty man hinner ej sköta mera mellan hvarje gång. Då hvitan stannat kring äggen, upptagas de med en hålig sked, sköljas fort i kallt vatten och putsas jämna, hvarefter de uppläggas på anrättningsfatet. Den som vill, kan hafva varm vinsås, kokt som till russinpudding, att hälla öfver dem, eller ock spansk sås (se såser).

Ägg till aftonrätt.

Löskokta ägg skalas och läggas på en tallrik i litet vatten. Hvetebröd, skuret i fyrkantiga skifvor, brynes i smör, skarpsås (se såser) hälles i täckfat eller ock flått porslinsfat, de stekta bröd skifvorna läggas uti och på hvarje brödskifva ett ägg, med laxstrimlor i dubbelt kors öfver sig. Ätes utan något till.
174

Stufvade ägg.

Två hårdkokta äggulor arbetas i en kastrull tills de gå sönder, en god sked socker ilägges och söt mjölk arbetas småningom uti, tills det ser smidigt, ej grynigt ut; kastrullen sättes då på elden, med fint hackad persilja, rifvet muskot, ett skedblad smör, mera mjölk och litet salt, att koka. Hårdkokta ägg skalas och hvart ägg skäres i fyra klyftor samt lägges på anrättningsfatet. Om såsen i kastrullen är för tunn, redes den med en äggula vispad i litet vatten och hälles sedan varm öfver äggklyftorna, hvilka serveras till stekt fisk eller kött.

Äggröra i form.

1 lit. (3 kvarter) mjölk uppkokas och hälles i 12 väl vispade hela ägg, att i en med smör smord form insättas i ugnen att stanna.

Äggkroketter.

Sex à åtta ägg hårdkokas och hackas; smör lägges i en panna och då det fräser, vispas ett godt skedblad hvetemjöl samt spädes med 25 centilit. (3 jumfrur) grädde, socker, litet muskotblomma och salt efter smak samt de hackade äggen att koka tills de tjockna, hvarefter de få kallna. Skorpor stötas mycket fina, uppläggas på ett flatt fat och af äggstufningen trillas små bullar, hvilka först hvälfvas i skorporna, därefter i vispade ägg, sedan åter i skorporna. De hvila en timme, men kokas sedan i fräsande skiradt smör eller flottyr, tills de blifva gulbruna. De serveras varma omkring stufvade grönsaker eller ock ätas de vid smörgåsbord.

Äppelkroketter.

Sexton stycken stora och goda äpplen skalas, skäras från kärnhuset och kokas med 8 centilit. (1
175
jumfru) franskt via och 8 centilit. (1 jumfru) Vatten samt socker efter smak, till ett hårdt mos; 100 gr. (1 kvarts skålp.) risgryn sköljes och kokas i 1 lit. (3 kvarter) vatten till en stadig gröt, hvarefter äpplen och gröt blandas. Häraf göres små runda bullar, hvilka trillas i bröd, därefter i vispade ägg och åter i bröd och få ligga ett par timmar att stadga sig. Dessa bullar kokas eller stekas i skiradt smör, tills de blifva gulbruna, hvarefter de serveras varma till efterrätt eller ock till kokt skinka.

Kroketter af risgryn.

25 centilit. (3 jumfrur) risgryn sköljas, förvällas i vatten och uppsilas. 1 lit. (3 kvarter) buljong uppkokas, däruti läggas grynen att koka, tills de spricka och intet spad är kvar. I en kastrull får en sked smör och mjöl fräsa, grynen, stött hvitpeppar, salt och socker få ett par minuter koka däri, hvarefter de upphällas för att kallna. Däraf trillas små runda bullar, hvilka hvälfvas i stötta skorpor, därefter i vispade ägghvitor och åter i rifvebröd; efter ett par timmars hvila kokas de gulbruna i flottyr och serveras till kötträtter, kalkon eller höns.

The above contents can be inspected in scanned images: 173, 174, 175

Project Runeberg, Sun Dec 16 18:08:25 2012 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/husmans/12.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free