Full resolution (TIFF)
- On this page / på denna sida
- Verkställandet af Arboga riksdagsbeslut. Clas Fleming och Klubbekriget. Ny riksdag i Stockholm om sommaren 1597
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>
Below is the raw OCR text
from the above scanned image.
Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan.
Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!
This page has been proofread at least once.
(diff)
(history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång.
(skillnad)
(historik)
Verkställandet af Arboga riksdagsbeslut. Clas Fleming och Klubbekriget. Ny riksdag i Stockholm om sommaren 1597.
En stallmästare hos Erik Sparre, som fängslades i Örebro i April, bekände, att hans herre tillsammans med Bjelkarne och Banérerne samt Abraham Brahe på Rydboholm och sedan på Bro öfverlagt om Sigismunds återkomst med en krigsmakt, och att han till den ändan rest förut till Polen, samt upplyste rörande rikets regalier, hvilka hertigen trodde att herr Erik fört med sig, att så väl kunde vara förhållandet, om de icke låge i de kistor, hvilka hans herre lemnat i fröken Annas förvar på Stegeborg. Der vistades nu den ofvannämnde Johan Gyllenstierna och Sigrid Brahe, och ett bref från Erik Sparre till den sistnämnda, som föll i hertigens händer, handlade äfven om dessa kistor på Stegeborg, i hvilka skulle finnas åtskilliga papper af vigt.
Carl begaf sig derför oförtöfvadt till Stegeborg. Fröken Anna befann sig ej der, utan på Bråborg hos drottning Gunilla, hvilken låg på sitt yttersta, och hertigen fick genast inträde på slottet. Johan Gyllenstierna rymde derifrån, och, när hertigen kom in i rummet, der fru Sigrid låg, skall han hafva tvungit henne, så sjuk hon var, att stiga upp och svara till hans spörsmål om Erik Sparres kista. Hon sade sig väl icke ega någon kännedom om henne, men när hertigen uppvisade brefvet, började hon gråta och namngaf en klädessven, som hade kistan i förvar. Denne hade gömt sig, men anträffades efter mycket letande, och nu framskaffades kistan, som förseglades och skickades till Stockholm.
Från Stegeborg begaf sig Carl till Vadstena, hvilket slott han tog i besittning från Arvid Stenbock, och derpå drog han i Vestergötland och ned mot Elfsborg, som innehades af Erik Stenbock. Denne flydde på ett skepp, som låg segelfärdigt i hamnen med alla hans dyrbarheter ombord, och for till Danmark. Hertigen drog derifrån för Kalmar, der den tredje brodern, Carl Stenbock, satt som höfding öfver Småland. Denne ville i förstone försvara sig. Men hertigen insläpptes utan något motstånd i staden, och, sedan han der låtit upphemta ett par svåra kanoner från ett af krigsfartygen och ställa dem framför slottsporten, föll herr Carl Stenbocks mod och han kom ut genom slottsporten och gaf sig fången. Han fördes till Gripsholm i lindrigt fängelse och arbetade der fortfarande mot hertigen och till förmån för konungen. Tillsammans med sin tjenare sökte han plundra rustkammaren. Det gick så till, att de öfverdrogo en nyckel med vax och försökte den sedan i nyckelhålet till rustkammaren, hvarpå de affillade de ställen, der vaxet utvisade, att han icke passade. På detta sätt lyckades de öppna rustkammaren, de bästa gevären uttogos och nedhissades en natt genom fönstret till några utanför väntande anhängare, hvilka skulle förvara dem, tills Sigismund ankomme. Alltsammans blef dock upptäckt, och
<< prev. page << föreg. sida << >> nästa sida >> next page >>
Project Runeberg, Mon Dec 11 23:43:24 2023
(aronsson)
(diff)
(history)
(download)
<< Previous
Next >>
https://runeberg.org/sverhist/3/0531.html