- Project Runeberg -  About Project Runeberg /
January 2010 Front Page

Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Project Runeberg's front page section for January 2010:

Takk, Nasjonalbiblioteket!

Det norska Nasjonalbiblioteket (NB) har ett stort digitaliseringsprojekt, det mest ambitiösa i norra Europa. Hela den norska litteraturen ska bli digital. På NBdigital.no kan man söka i fulltext och fritt läsa och ladda ner de böcker som på grund av ålder är fria från upphovsrätt, till exempel Asbjørnsen og Moe, Norske Folkeeventyr (2. Udgave, 1852). Även böcker som fortfarande skyddas av upphovsrätt digitaliseras, men deras innehåll visas inte öppet för allmänheten, till exempel Egner, Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen (1953).

Man kan med fördel söka på titlar och författare i katalogen Bibsys och därifrån hitta länkar till digitaliserade böcker i NBdigital. Då blir det lättare att välja mellan olika utgåvor. Sökfunktionen på NBdigital gör detta svårare.

Det finns mycket gott att säga om NBdigital, men ännu lider projektet av några brister. Det kan vara intressant att jämföra med andra stora digitaliseringsprojekt som Internet Archive eller Google. Kvaliteten på bilder och OCR-text är högre i NBdigital än hos Google. Men bilderna är inte perfekta (ofta lite för mörka) och texten är inte korrekturläst.

Här kommer Projekt Runeberg in. Vi är ett mycket mindre projekt, men vi vet hur man korrekturläser inscannade böcker. Sedan 2003 kopierar vi böcker som andra har scannat och nu har vi lagt NBdigital till listan över våra leverantörer. Som en början har vi tagit in följande titlar.

The following is a list of Norwegian books that Project Runeberg has recently copied from the Norwegian National Library's very ambitious digitization effort, NBdigital.no.

Norska böcker som Projekt Runeberg lånat från Nasjonalbiblioteket

I kronologisk ordning:

Listan omfattar 20 titlar och 44 volymer, totalt 18.586 boksidor, motsvarande 0,93 hyllmeter. Mer än hälften (11.274 boksidor) utgörs av Wergelands Samlede Skrifter. Hela Projekt Runeberg omfattar 596.000 boksidor (30 hyllmeter) och det norska nytillskottet utgör 3% av våra samlingar. (Vi räknar schablonmässigt 20.000 boksidor som en hyllmeter.)


Project Runeberg, Thu Dec 20 03:34:58 2012 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/admin/201001-front.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free